featured, Nőknek

A Green Coffee kávé fogyasztó tulajdonságai

A pörköletlen szemes kávéfajták alakformáló hatással rendelkeznek, továbbá elősegítik az anyagcsere felgyorsítását és meggátolják a glükóz és szénhidrát felszívódását. A zöld kávé egyedülálló tulajdonságainak hála, a Green Coffee természetes fogyasztótermékként is használható – a készítmény felveszi a harcot a túlsúllyal. De pontosan mitől is ennyire hatékony a Green Coffee, és milyen javaslatok vannak a termék fogyasztásával kapcsolatban? Minden kérdésünkre választ kaphatunk az alábbi információkkal.

A zöld és a pörkölt kávé közti különbségek

A zöld kávé egyedinek számít abban a tekintetben, hogy nem végeznek rajta hőkezelést. A frissen begyűjtött babokat először kiszárítják, majd fokozatosan erjeszteni kezdik, hogy a bennük rejlő aktív hatóanyagok fogyasztásra készek legyenek. A kávé fajtájától függően, a bab színe zöldes, sárgás vagy barnás, az íze pedig keserű vagy savanyú is lehet. Érdemes észben tartani, hogy a szárított, de nem pörkölt bab sokkal nehezebb a megszokott kávénál, ezért daráláskor óvatosan kell bánni vele.

A zöld kávé otthonának az etióp Kaffa tartományt tekintik. A helyi lakosok úgy vélik, hogy a friss szemekkel készült ital gyógyító hatásokkal rendelkezik.

A kávé pörkölésének fő célja a babokban rejlő íz és aroma előhozása. Az évszázadok során, a hőkezelés sokat fejlődött azokban az országokban, ahol a kávé hagyományos italnak számít. A magas hőmérséklet megnöveli a szemekben található illóolajok koncentrációját, amitől azok megpuhulnak, így megkönnyítve a darálást és a kávébabban található egészséges anyagokhoz való hozzáférést.

A pörkölés folyamán számos kémiai folyamat történik – ezek egy részét azonban jobb elkerülni. Nem minden egészséges anyag marad meg az eredeti mennyiségében a hőkezelés után. Így kijelenthető, hogy a Green Coffee alapú italokban sokkal több vitamin és mikroelem található, mint a szokásos feketekávéban.

A Green Coffee elsöprő sikerének oka

Fogyasztó hatása mellett, a zöld kávé számos egyéb fontos tulajdonsággal is rendelkezik:

 • Megőrzi a keringési rendszer egészségét és fokozza a szövetek és a szervek vérellátását.
 • Segíti a hasnyálmirigy és a máj működését, illetve felgyorsítja a sejtek regenerációját a betegségek után.
 • Serkenti a mentális képességeink, és javítja a memóriát.
 • A zöld kávébabból kivont olajt a szépségápolásban is használják. Az őrölt és kevert szemek, vízzel dúsítva megszüntetik a narancsbőrt, eltüntetik a hegeket és a növési csíkokat, továbbá megerősítik és megszépítik a hajat.

Tagadhatatlanul egészséges tulajdonságainak hála, a Green Coffee teljes joggal vált rendkívül népszerűvé a modern világban – a terméket szinte minden országban ismerik, legutóbb Magyarországon került bevezetésre.

A klorogénsav előnyei

A klorogénsav számos természetes terményben megtalálható:

 • Napraforgómag,
 • Aszalt szilva,
 • Tealevél,
 • Áfonya, stb.

A zöld kávé fitoterápiás tulajdonságait már régóta tanulmányozzák a tudósok – ezek alapján számtalan szív- és érrendszeri betegséget kezelő gyógykészítményt alkottak meg. A klorogénsav és a koffein egyidejű fogyasztása felgyorsítja az emésztést, ezért ez a párosítás már számtalan dietetikus érdeklődését felkeltette.

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a klorogénsav fogyasztása és a homocisztein kiválasztása között közvetlen kapcsolat van. Ez a vérben lévő aminosav pozitív hatással van a szívizom működésére.

Sajnálatos módon, a kávé pörkölése közben a klorogénsav koncentrációjának váratlan csökkenését tapasztalták. A hőkezelés után a Robusta kávészemekben a klorogénsav-koncentráció 10%-ról 3.8%-ra csökkent, az Arabica esetében pedig még alacsonyabbra, 2.5%-ra esett vissza. Ezek a jelentős veszteségek a 250°C-os pörkölési hőmérséklet miatt következtek be, mivel a klorogénsav 205-210°C körül részben elpárolog.

A dietetikusok a Green Coffee kávé magas klorogénsav mennyiségére lettek figyelmesek. A klorogénsav antioxidánsokban gazdag, így semlegesíti a szabadgyökök negatív hatásait, megvédi a sejtek belső szerkezetét és a DNS-t, lelassítja a szövetek öregedését és csökkenti a rákos megbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezen felül, a klorogénsav jelenlétének tulajdonítják az alábbi jótékony tulajdonságokat is:

 • Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket előidéző káros folyamatokat.
 • Antibakteriális és vírusölő hatással bír, hatékonyan semlegesíti a herpeszes, illetve egyéb vírusokat és baktériumokat.
 • Csökkenti a vér koleszterinszintjét és segít megelőzni az érelmeszesedést is.
 • Stabilizálja a vércukorszintet, így a test hatékonyabban alakítja át energiává a felhalmozódott zsírt.

A fent említett tulajdonságok közül, a klorogénsav fogyasztó hatásáról beszélnek a legtöbbet. Igazság szerint, a Green Coffee az összetevők közötti kiváló kölcsönhatások miatt ilyen hatékony. A Green Coffee kávé rendszeres fogyasztói az alábbi változásokat észlelték:

 • Az anyagcsere felgyorsult;
 • A bőr alatti zsírmennyiség és a zsírlerakodás csökkent;
 • A glükóz lassabban szívódott fel az elfogyasztott ételekből.

A Green Coffee fogyasztása után hirtelen energianövekedés tapasztalható, amit például edzésre is fordíthatunk. A kávé kipróbálói szinte alig hitték el, hogy milyen gyorsan jóllaktak és utána órákig nem éreztek éhséget. A Green Coffee egy természetes ital, amit használhatunk étrendkiegészítőként, illetve önmagában is.

A Green Coffee kávéban található koffein miatt nem fogyaszthatunk korlátlan mennyiséget az italból. A zöld kávébabok hamarabb megfőnek a bennük rejlő anyagok koncentrációja miatt, mint az őrölt, pörkölt szemek. A napi ajánlott mennyiség – káros következmények nélkül – tetszőleges adagra felbontható.

A Green Coffee hatása a zsírszövetekre

Francia tudósok kísérletekkel támasztották alá a zöld kávé zsírszövetekre gyakorolt hatását. A termék folyamatos használatával, a zsírszövetek lebomlásának sebessége megháromszorozódik. Sportolással, még gyorsabban égethetjük el a kalóriákat, így energiává átalakítva a lerakódott zsírt.

A Green Coffee rendszeres fogyasztói átlagosan havi 2-3 kilós súlycsökkenésről számoltak be. A vizsgált személyek nem használtak táplálékkiegészítőket vagy más fogyasztó módszereket.

Hasonlóan érdekes eredményekre jutottak az amerikai dietetikusok, akik a cukor szövetekben és belekben történő felszívódását vizsgálták. A közzétett eredmények szerint, a zöld kávé jelentősen csökkenti a cukor bélben történő természetes felszívódását, így a vércukorszint emelkedését. A magas koncentrációjú klorogénsav aktívan hat a zsírszövetekre, elégeti és energiává alakítja át azokat.

Egy indiai kutatók által elvégzett vizsgálat kísérleti alanyai (egy férfi és egy nő) 16 kg túlsúllyal rendelkeztek. 6 hét leforgása alatt, az önkéntesek naponta körülbelül 350 ml zöld kávét ittak, amely végül 2-3 kilós fogyást eredményezett. További vizsgálatok kimutatták, hogy a tömegcsökkenés a zsírégetés miatt történt, nem az izomszövetek sorvadása révén. A kísérlet során fiziológiai problémákat nem tapasztaltak.

Figyelem! A kísérletben résztvevő önkéntesek orvosi vizsgálatokon estek át. A Green Coffee megvásárlása és rendszeres fogyasztása előtt ellenőrizzük a kávé összetevőit, különösen a stimulánsok százalékos tartalmát. A különös odafigyeléssel kiválogatott zöld kávébabok segítségével hatékonyabban szabályozhatjuk a vércukorszintünk, amely a fogyás mellett még más egészségügyi szempontokból is fontos (különösen a cukorbetegek számára).

A Green Coffee elkészítése

A zöld kávé főzési folyamata nem sokban tér el a hagyományos kávé készítésétől. Az őrölt szemekhez török kávéfőzőt, a közepesen őrölt szemekhez pedig kávégépet érdemes használni. Egy normál adag elkészítéséhez csupán 2-3 teáskanálnyira van szükség a termékből, a folyamat során nem szükséges megvárni a kávé forráspontját. A dietetikusok szerint, a Green Coffee kávét 15 perccel étkezés előtt érdemes fogyasztani – az optimális napi mennyiség, 2-3 csésze.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.