featured, Nőknek

Manióka a súlyvesztés biztonságos és megbízható módja

Sok nép nemzeti konyhája azokon a termékeken alapul, melyek a saját területükön nőnek vagy kerülnek kitermelésre, és elérhetőek a lakosság többsége számára. Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban – ez a burgonya; Koreában, Kínában és Japánban – a rizs; Németországban, Csehországban és Lengyelországban – a káposzta; az USA-ban, Brazíliában és Mexikóban – a kukorica.

Bizonyos mértékben ezek a zöldség- és gabonafélék a világ más országaiban is elterjedtek, és nem ismeretlenek az ebédlőasztalon a házak lakói számára. Viszont mi most egy olyan ételt szeretnénk jobban megismerni, mint a manióka.

Hol terem a manióka?

Ez a zöldség nem része az európai konyha fogásainak, viszont a táplálkozás alapját képezi Egyenlítői-Afrikában, és lényegében számos országban helyettesíti a kenyérféléket (Nigéria, Kongó, Guinea, Csád stb.).

Ezeken a helyeken a maniókát Brazíliából importálták közel 500 évvel ezelőtt, és azóta oly mértékben meghonosodott a növény, hogy termőföldek hatalmas területeit szánják a művelésére. Ez az étel népszerű az ázsiai országok lakosainak körében, mint például Vietnam, Indonézia, Kína, és természetesen Thaiföld.

Ennek a földrajzi szélességnek a trópusi éghajlata tökéletesen alkalmas a manióka termesztéséhez, mely erős gumókkal – gyökerekkel rendelkezik.

A zöldség leírása és gazdasági felhasználása

Ez egy igazán egyedülálló zöldség a burgonyafélék családjából, mely magába foglalja a burgonyát és a paradicsomot is. A manióka gyökértermése tízserese vagy akár többszöröse a burgonyáénak. Alakjában egy hosszúkás hengerre hasonlít, kemény és erős héjjal befedve. Fajtájától függően a gumó színe lehet fehér, sárga, világos vagy sötétbarna.

A manióka terméshozama fantasztikus: a több mint 50 tonna hektáronként. Egyes esetekben a gyökér súlya elérheti a 8-10 kilogrammot is, azaz egy hétre ellátna egy kisebb családot. Az élelmiszerekben mind a növény gumóját, mind a levelét felhasználják.

Apropó, mielőtt egy maniókából fogást készítene, alaposan meg kell tisztítania a héjától és a felső, pépes rétegtől, melyek cianogén glikozidokat tartalmaznak – ez egy rendkívül mérgező anyag. Emberi fogyasztása életveszélyes következményekkel járó mérgezéseket eredményez.

Azaz a maniókát nem fogyasztjuk nyersen! Ecetbe vagy citromsavba áztatást követően magas hőfokon kell megfőzni vagy megsütni. Fogyasztása többnyire forrón történik, a helyi fűszerekkel alaposan ízesítve. A manióka keményítőt tartalmaz, a zöldség őrölt formáját gyakran használják diétás kenyér vagy keksz készítéséhez.

Kinek és mire használható a manióka?

A manióka környezet- és emberbarát termék. Művelése során nem alkalmaznak gyomirtót, műtrágyát és egyéb kémiai eljárásokat. Betegségek szinte nem hatnak rá, a káros rovarok nem kedvelik. Tehát a termék nyugodtan tekinthető tisztának és kivételesen természetesnek.

Első alkalommal a Dél-Amerikában élő indiánok lettek figyelmesek a manióka hasznos tulajdonságaira. Észrevették, hogy a zöldség kis mennyisége is elég ahhoz, hogy elűzze az éhségérzetüket és jóllakjanak vele – a gumóban ugyanis sok szénhidrát található. Sőt, egyéb hasznos anyagok is fellelhetőek a maniókában.

  • A manióka gumója gazdag kalciumban, ami hasznos a csontok megerősítéséhez.
  • A zöldség sok rostot tartalmaz, ami kedvez a bélműködésnek, valamint A, B, C és K vitamin is van benne – ezek az immunrendszert erősítik, és növelik a szervezet ellenálló képességét különféle betegségekkel szemben.
  • A maniókában található mikrotápanyagok és vas a szívizmok és érrendszer számára hasznosak, viszont a növény egyáltalán nem tartalmaz káros koleszterint.
  • Továbbá van benne egy erős antioxidáns is – a polifenol-rezveratrol.

A manióka diétában, súlyvesztésben játszott szerepe

A modern társadalom egyik negatívuma a lakosok katasztrofális elhízottsága, kiváltképpen a gazdag országokban. Emberek százezreit (ha nem millióit) nyugtalanítja a túlsúly. Az eredményes étrendek kidolgozásán egyéni táplálkozási szakértők és orvosok teljes csapatai dolgoznak.

A manióka természetes adottságai hatékonyan „illenek” egy súlyvesztésre tervezett, összetett étrendbe. Elvégre elegendő egy gyökerekből készült fogás csupán kis adagja is ahhoz, hogy jóllakjunk. Ennek köszönhetően az elfogyasztott étel összmennyisége egyértelműen csökkenni fog. És az igazság az, hogy miért ennénk többet, ha már megszűnt az éhségérzetünk?

  • Az egyik legajánlottabb recept, hogy együnk étkezés előtt két-három darab, maniókából készült kekszet. Öblítsük le zöld teával vagy vízzel (két pohárral).
  • Egy másik felhasználási javaslat: két evőkanál maniókalisztet adjunk vízhez vagy egy koktélhoz, és igyuk meg étkezés előtt. Így egy adag vitaminhoz jutunk, az éhségérzet pedig eltűnik!

Ez a hasznos és ízletes étel égeti a zsírt, és jobbá teszi az alakunkat, ez így igaz. Ennek az étrendnek az egyik jellemzője a fokozatos súlyvesztés több héten keresztül, ami után szinten tartható a kívánt eredmény.

A maniókából készült termékek vásárlása azoknak ajánlott, akik aggódnak alakjuk miatt, és védik egészségüket. Fontos, hogy csak hiteles termelőtől vegye meg a terméket, így a súlyvesztés stressz és testet érintő sérülések nélkül mehet végbe.

Egyszerűbb, ha különleges, maniókából készült étrendkiegészítőket rendel az online áruházon keresztül. A vásárlók visszajelzése különféle országokból (Németországtól Magyarországig) az új súlyvesztési módszer hatásosságáról árulkodik. Néhány lány 10-15 kilogrammot adott le kettő-három hónap alatt, ezt követően pedig teljesen lecserélték ruhaszekrényüket, és boldogan készítenek selfie-ket, örömet szerezve maguknak és szeretteiknek is az új és elegáns külsővel.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.