Férfiaknak, Nőknek

Piros foltok a bőrön

Lehetséges kiváltó okok: stressz, emésztési rendellenességek, lupusz.

Az arcon és a nyakon időnként felbukkanó piros foltok kapcsolatban állhatnak a stresszel. Ez a jelenség a stresszhormonok helytelen működésére hívhatja fel a figyelmet, míg a rosacea, a pattanásokhoz hasonló apró piros dudorok az emésztési rendellenességek tünetei lehetnek.

A bőr és az emésztőrendszer feladata a szervezet védelme a káros anyagokkal szemben. Az emésztési problémák jelei gyakran az arcon is megmutatkoznak. A Gasztroenterológia és Hepatológiai Klinika egyik 2008-as tanulmányában megállapították, hogy a rosaceaban szenvedő betegek bőrének állapota jelentősen javul, ha a vékonybélben felgyülemlett baktériumok elpusztításra antibiotikumot szednek.

Napjaink egyik legkomolyabb bőrbetegsége a szimmetrikus, lepke alakú, általában az arc mindkét oldalán megjelenő piros folt – a zygoma kiütés. Ez a lupusz nevű, immunrendszert megtámadó betegség egyik legklasszikusabb tünete. Túlzott fáradékonyság, a bőr sérülékenysége, hirtelen fogyás vagy hízás esetében, forduljunk azonnal háziorvosunkhoz.

Saját egészségünk megőrzésének érdekében, ne maradjunk túl sokat a napon, illetve kerüljük a csípős ételek fogyasztását, mivel ezek mind súlyosbíthatják a bőr állapotát. A különböző stresszoldó tevékenységek (például a jóga vagy a meditáció), valamint az egészséges, emésztést szabályozó és gyulladáscsökkentő baktériumok (probiotikumok) rendszeres fogyasztása óriási segítséget jelenthet. Az élő baktériumkultúrákat tartalmazó joghurtok, a kefir és a szójatej kitűnő választás e célból.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.